Přesunout na hlavní obsah

Vizi i cíle Prague mussel week podporují hvězdy české gastro scény

We started the new year thematically

Jedním z hlavních cílů food festivalu Prague mussel week, který pořádá naše dceřiná společnost HOPI CEE Fish HUB je dokázat Čechům, že mušle nepatří jen do luxusních podniků a pro speciální příležitosti, ale zaslouží si být plnohodnotnou součástí každodenního jídelníčku. Navzdory zažitým představám jsou cenově dostupné a velmi jednoduché na přípravu, nadto jsou mimořádně zdravé a nutričně hodnotné. Vedle výživových hodnot slávek tak například blednou i leckteré superpotraviny.

Uvést Čechy a Češky do světa mořských plodů by se nám ovšem jen těžko dařilo bez zapojení řady restaurací, z nichž některé jsou průkopníky konzumace mušlí již dlouhodobě. Stálicí české mušlové scény jsou kupříkladu pražské podniky Les Moules a Bruxx, v jejichž čele stojí mistři šéfkuchaři Tomáš Malíšek a Jan Pípal.

Tomáš Malíšek | Šéfkuchař La Gare
Tomáš je jedním z šéfkuchařů, kteří se zajímají nejen o přípravu perfektního jídla, ale je pro ně důležité i vše okolo: servis, kontakt se zákazníky, zpětná vazba, duch celé restaurace a dobrá atmosféra jak v kuchyni, tak na place. Sbíral zkušenosti ve špičkových pražských restauracích, za zmínku stojí SOHO+, Kobe a michelinská restaurace Field. Při vaření se inspiruje nejvíce francouzskou, skandinávskou a asijskou gastronomií.

Jan Pípal | Šéfkuchař Bruxx a Vinohradský Parlament
Jan je již 7 let spolumajitelem a šéfkuchařem dvou pražských restaurací: belgické restaurace Bruxx se zaměřením na mušle a Vinohradského Parlamentu, který má za cíl servírovat moderní českou gastronomii. Za svou dlouholetou kariéru pracoval na pozici šéfkuchaře například i v karlovarském Grandhotelu Pupp. Nevyhnuly se mu ani zahraniční angažmá, absolvoval stáž v michelinské restauraci v Bruselu, vařil v Madridu či v thajském Bangkoku. V pozici šéfkuchaře pracoval v pětihvězdičkovém hotelu Sheraton Prague Charles Square a pro stejnou společnost rovněž otevíral hotel v Ázerbájdžánu (Baku). Veškerý volný čas věnuje své rodině.

Jsme rádi, že se mušle objevují na menu čím dál více restaurací a bister, čímž se naplňuje hlavní myšlenka Prague mussel weeku dostat mušle do běžného jídelníčku. Tuto vizi nám od začátku pomáhá naplňovat i Perfect Canteen Filipa Sajlera, která byla jednou z vůbec prvních zapojených gastro společností.

Filip Sajler | CEO & Chef
Je zakladatelem české gastronomické skupiny společností Perfect. Má za sebou praxi ve špičkových restauracích a cateringových společnostech v USA, Německu, Singapuru a v České republice. Absolvoval stáže a pracoval s věhlasnými a Michelinem oceněnými šéfkuchaři, jako jsou Yannick Alléno, Armand Arnand a Norbert Niederkopfler. Byl členem Národního kuchařského týmu kuchařů. Je držitelem řady ocenění z kuchařských soutěží FHA Culinary cup Singapore, IGEHO Stuttgart, ScotHot Glasgow, World Culinary Championship Basil, včetně trofeje z Kuchařské olympiády v Erfurtu. V Čechách jej televizní diváci znají také díky úspěšnému pořadu Kluci v akci, který patří dlouhodobě k nejsledovanějším pořadům.

Martin Staněk | Creative Chef Perfect Canteen
Reprezentuje naši republiku na mezinárodních soutěžích s Národním týmem kuchařů a cukrářů ČR, na nichž již získal řadu ocenění. Absolvoval stáže u proslulého michelinského šéfkuchaře Yannicka Allého a dlouhodobě profesionálně působil v Německu. Rád inspiruje a předává své kuchařské dovednosti v rámci prestižní Gourmet Academy a své zkušenosti a lásku k řemeslu sdílí přes vzdělávací program Kulinářské umění určený pro nadějné kuchařské talenty.

Těší nás, že se do projektu Prague mussel week zapojují i jiné instituce než jen restaurace. Letos s námi například spolupracují i mistři gastronomie zapojení do soutěže KU Young Chef v čele se šéfkuchaři Zdeňkem Křížkem a Karlem Kaše.

News from HOPI Holding
Popis na obrázku